Liga Bangsa-Bangsa England vs Belanda di Semi-Final

England akan berlaga dengan Belanda di seni-final Liga Bangsa-Bangsa pada 6 Jun 2019 di Portugal. Tuan rumah menghadapi Switzerland pada 5 Jun di Estadio do Dragao di Porto pada separuh akhir lain, dengan final pada 9 Jun.

“Ini satu perlawanan yang sangat menarik untuk dijangka dan semifinal kedua untuk kami,” kata pengurus England, Gareth Southgate kepada sports betting malaysia.

Pemenang Liga Bangsa-Bangsa akan menerima £ 6.7m dalam hadiah wang tunai, dan pasukan keempat yang meletakkan £ 4m. England menjangkau empat Piala Dunia terakhir di Rusia pada musim panas ini. Mereka layak untuk separuh akhir Liga Bangsa-Bangsa dengan memajukan kumpulan yang mengandungi Croatia dan Sepanyol.

Perlawanan menentang Belanda, yang diuruskan oleh Ronald Koeman, di Estadio D Afonso Henriques di Guimaraes akan menjadi pertemuan kompetitif pertama di antara pasukan sejak Euro 96, ketika pasukan England yang mengandung Southgate menang 4-1.

“Kami bermain satu pasukan di Holland yang berada di peringkat yang sama dengan kami – membangunkan, banyak pemain muda yang menarik di kedua-dua belah pihak – dan anda dapat melihat impak yang dimiliki Ronald,” kata Southgate.

Belanda layak ke peringkat empat terakhir untuk menyamakan kedudukan 90 minit pada perlawanan terakhir mereka di Jerman. Switzerland menjatuhkan Belgium ke kedudukan teratas menerusi rekod head to head mereka, menewaskan mereka 5-2 dalam perlawanan terakhir mereka.

Juara Eropah Portugal maju dengan mengorbankan Poland dan Itali. Liga Bangsa-Bangsa, yang bermula pada bulan September dan menampilkan 55 negara dalam empat peringkat, juga menyediakan peluang kedua untuk melayakkan diri untuk Euro 2020.

Ini panggilan 50/50 antara England dan Belanda

Simon Gleave, ketua analisis sukan, Gracenote. England dan Belanda dianggap hampir sama dengan Gracenote World Football Ranking dan oleh itu England mempunyai peluang 50% untuk mencapai final Liga UEFA Nations pada 9 Jun di Porto. ”

Switzerland adalah cabaran paling menguntungkan bagi England dan bermain Belanda dan Portugal, yang mendapat faedah dari kelebihan rumah, akan sentiasa menjadi laluan paling sukar untuk memenangi Liga UEFA.

Menurut catatan ejen maxbet malaysia, simulasi perlawanan ini yang lain memberikan peluang 22.5% untuk memenangi pertandingan di England, hampir sama dengan Belanda tetapi di belakang negara tuan rumah Portugal 41%.