Tips dan Cara Dalam Bermain Domino

Tips dan cara bermain domino tidak banyak permainan kad tradisional yang merangsang otak, dan menggunakan strategi untuk memenanginya. Antara mereka adalah: catur, gaple / domino, dan bermain kad dengan pelbagai permainan. Dari semua permainan, domino yang paling saya sukai di semua kalangan. permainan ini boleh dikatakan permainan alit (tidak elit), permainan orang biasa. Biasanya permainan ini dilakukan di kedai kopi dan pos keselamatan (jawatan pengawal), kebanyakan orang bermain sambil minum kopi dan makan pisang goreng. Ia tidak jelas di mana permainan ini datang, ada yang mengatakan ia datang dari China, ada yang berpendapat Eropah. Joker123 jelaskan bahawa permainan ini telah dimainkan oleh ramai orang di seluruh dunia sejak berabad-abad yang lalu.

Tidak seperti catur, yang mengambil masa yang lama dalam satu cara dan hanya boleh dimainkan oleh dua orang, manakala domino boleh dimainkan oleh empat orang pada masa yang lebih cepat. Kurang dari 10 minit, satu pusingan permainan dapat diselesaikan. Cara memainkannya sangat mudah. para pemain yang duduk dalam lingkaran, hanya perlu menurunkan kad di tangan, sesuai dengan urutan angka yang dibentangkan di kedua belah pihak. Jika pemain tidak mempunyai kad yang ditawarkan, maka pemain seterusnya mempunyai hak untuk meneruskan permainan. Arah permainan pusingan mengikut perjanjian pemain, mengikut arah jam atau arah yang bertentangan.

Trik dan Sejarah Tentang Bermain Domino

Permainan domino menggunakan satu set kad atau batu yang diperbuat daripada akrilik yang berjumlah 28. Kad, yang mengandungi nombor berpasangan, dari pasangan nombor terkecil 0-0 hingga 6-6 terbesar. 28 kad dibahagi secara merata kepada empat pemain, jadi setiap pemain mendapat 7 kad.

Selain permainan lain, permainan domino bergantung kepada kemahiran pemikiran dan pemeriksaan. Inilah tempat permainan domino menarik. Para pemain bukan sahaja perlu mengira (memeriksa) kad-kad yang sudah di bawah, tetapi juga mesti dapat merasakan apa kad masih berada di tangan lawan, dan di mana kadnya terletak. Merasakan kewujudan kad sangat diperlukan, terutamanya jika permainan telah memasuki fasa akhir. Sebenarnya ia tidak terlalu sukar untuk meneka kad yang dipegang oleh pihak lawan, jika pemain benar-benar mendengarkan permainan dan memberi perhatian kepada apa kad yang dikemukakan oleh lawan. Selain membaca kad yang tidak dimiliki oleh lawan, ia sama pentingnya. Dengan menawarkan nombor yang lawan tidak berulang kali, ia pasti akan menghalang rentak langkah lawan.

Dalam peraturan umum permainan domino ini, pemain yang boleh menghabiskan kad mereka terlebih dahulu dianggap pemenang. Sementara pemain kedua, ketiga dan keempat akan mengira nombor baki yang masih dipegang. Pemain yang memegang jumlah terbesar dianggap sebagai orang yang kalah. Apabila kad whipped dibuka, penentuan nasib bermula dengan segera. Pemain yang mendapat banyak kad kembar (balak), mungkin dikatakan kurang bernasib baik. Terutama jika nombor yang diperoleh adalah besar, seperti 6-6 (12) atau 5-5 (10). Kad itu boleh menjadi kad mati, jika lawan sentiasa menutup enam kad lain. Sebagai contoh, balak 6 akan menjadi kad mati, jika setiap kad jatuh 1-6, 2-6, 3-6, 4-6, dan 5-6, ia sentiasa ditutup oleh lawan. Jadi inilah yang menyebabkan setiap pemain cepat menurunkan kad itu dari tangannya. Walau begitu, mendapat sedikit kad, tidak semestinya kemenangan akan mudah dicapai. Biasanya pemain akan memilih untuk mendapatkan kad dengan angka yang sama rata, kerana dengan ini pemain dapat menjawab setiap angka yang diturunkan oleh lawan.

Pemain yang mendapat empat atau lima kad bersiri menjadi pihak yang paling beruntung. Kemungkinan dia akan menguasai permainan ini, sehingga akhirnya menang. Sebagai contoh, pemain mendapat lima kad dengan 1: 1-0, 1-2, 1-3, 1-5 dan 1-6, jadi nombor 1 akan menjadi kunci untuk menang. Nasib tidak terhad kepada itu. Pemain yang mendapat model kad jenis ini, juga boleh menentukan permainan lawan, dengan memberi peluang atau menutup rentetan lawan yang dia mahukan.

Teknik lain untuk memenangi permainan adalah dengan bermain kad. Itulah teknik menghentikan permainan dengan membuat nombor kembar di kedua-dua belah pihak. Teknik ini mengandungi risiko, kerana pemain yang memainkan kad (pencabar) mesti mempunyai jumlah baki terkecil di kalangan pemain lain. Jika keadaan ini tidak dipenuhi, maka pencabar akan menjadi pihak yang kalah.

Selain bermain bersendirian, variasi permainan domino lain adalah dengan berpasangan atau bermain mandan. VVIP96 salah satu situs yang biasanya dimainkan oleh orang Minangkabau, Aceh dan Bugis. Mereka mengandaikan, permainan seperti ini lebih egalitarian dan meriah. Bermain dengan cara ini, tiada siapa yang merasa lebih kuat. Oleh kerana selain memberi perhatian kepada kad mereka sendiri, para peserta juga perlu memikirkan nasib kad mandatori mereka. Ini juga akan mengurangkan ketegangan rasa mementingkan diri sendiri antara pemain, kerana pemain tidak akan dapat menang jika mandat itu tidak baik. Dalam permainan Mandan, kad slamming, dehem, dan lelucon yang merosot dari mulut pemain, adalah kod yang menarik untuk didengar. Kod-kod ini biasanya bertujuan untuk mengganggu pengiraan lawan. Ini adalah di mana seni bermain Mandan, selain daripada dikehendaki mempunyai keupayaan untuk merasa dan berfikir, kecerdikan untuk menggulingkan mentaliti lawan, serta persefahaman, diperlukan untuk menang.

Banyak pengajaran boleh didapati dari permainan domino. Seperti dalam kehidupan seharian, dalam permainan ini kita dilatih untuk menumpukan tinggi, dan berani membuat keputusan. Selain itu kita juga diajar bagaimana untuk mengira, dan tentukan nasib. Dari permainan ini juga, kita dapat mengetahui watak para pemain. Adakah dia seorang yang agresif, konservatif, atau orang yang baik.